تهیه نقشه فرهنگی – ادبی برای یک شهر، به منزله گره زدن جغرافیای شهر به ادبیات و فرهنگ آن است. گسترش نقشههای ادبی، روشی ثمربخش برای رواج دانش عمومی مخاطبان و نیز راه تازهای برای جذب گردشگر داخلی و خارجی به شمار میرود؛ از این رو، تهیه اینگونه نقشهها امروزه به شدت مورد توجه مراکز گردشگری جهانی قرار گرفته است؛ نمونه موفق آن، نقشه ادبی منطقه منهتن نیویورک آمریکا است که نظر بسیاری از گردشگران و اهل ادبیات را به خود جلب کردهاست. اما از آنجا که ادبیات فارسی به اندازه ادبیات غرب مکانمند نیست و از سوی دیگر در جریان تحولات غیراصولی، بافت کهنِ شهرها و روستاها تخریب شده است، تهیه نقشه فرهنگی – ادبی در ایران دشواریهای بسیاری دارد که اگر بتوان بر آن غلبه کرد، میتوان به جذب حداکثری گردشگران فرهنگی و ادبی امیدوار بود. هدف بلندمدت تهیهکنندگان سایت حاضر فراهم آوردن نقشه ادبی ایران است. رسیدن به این هدف بلند طبعاً علاوه بر تلاش تهیهکنندگان، در گرو حمایتهای مادی و معنوی دستاندرکارن و علاقهمندان است. به عنوان گام نخست و برای آشنایی با فراز و فرودهای این راه، تهیه نقشه ادبی تهران هدف کنونی تهیهکنندگان در نظر گرفته شده است.
بنیانگذاران:
طراح و مدیر فنی سایت:
ابوالفضل آهنی
ابوالفضل آهنی هستم، دانش آموخته رشته مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر. بیش از ۱۰ سال سابقه کار تمام وقت در شرکتهای نفت و گاز (کنترل پروژه و تضمین کیفیت) دارم و در ۳ سال گذشته به طور همزمان به طراحی سایت مشغول بودهام.
نویسنده اصلی:
لیلا سیدقاسم
لیلا سیدقاسم هستم؛ فارغالتحصیل دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران (۱۳۹۲). رساله دکتری خود را در حوزه مشترک بلاغت، زبانشناسی و ادبیات نگاشتهام با عنوان «بلاغت ساختارهای نحوی در تاریخ بیهقی» به راهنمایی دکتر شفیعی کدکنی. دوره کارشناسی ارشد را در دانشگاه علامه طباطبایی گذرانده و همزمان در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی به ویرایش مجلات رشد مشغول بودهام. کارشناسی را در دانشگاه تهران گذراندم. در همان دوره در موضوع آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان در کانون زبان ایران مشغول به فراهمآوری متون مرتبط بودم. ارتباط زبان و ادبیات، تحلیل ادبی نثر فارسی و سبکشناسی زبانشناختی از حوزههای مطالعاتی مورد علاقهام است.
نویسنده اصلی:
حمیده نوح پیشه
حمیده نوح پیشه هستم، دانش آموخته دکتری از دانشگاه تهران در رشته زبان و ادبیات فارسی. دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را نیز در دانشگاه تهران گذرانده ام. در سال ۱۳۷۸مدال طلای المپیاد ادبی دانش آموزی را کسب کردم و سال ۱۳۸۳نیز نفر اولِ المپیاد ادبی دانش جویی شدم. سابقه تدریس در دانشگاه تهران و دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی دارم. به بلاغت فارسی، زبانشناسی، شعر فارسی و به ویژه غزل های سعدی شیرازی علاقه مند هستم؛ اما از آنها بیشتر دوست دارم که بتوانم گامهای جدیدی در راه اعتلای زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی بردارم و آن را به شایستگی به جوانان و نسل آینده ایران عزیز بشناسانم.
ما پروژه «نقشه ادبی ایران» را با هدف گسترش رویکرد کاربردی و اقتصادی در پژوهشهای ادبی آغاز کردهایم. تصور میکنیم که طرحها و پروژههای میان رشتهای در زمینههای مختلف مثل ادبیات و تاریخ، ادبیات و گردشگری یا ادبیات و علوم اجتماعی و به نوعی کاربردی کردن ادبیات، مجال مناسبی است برای علاقهمند کردن عموم مردم به فرهنگ و زبان و ادبیات فارسی. تهیه نقشه ادبی برای تمام ایران از آرزوهای بزرگ ماست که امیدواریم بتوانیم با یاری سایر علاقه مندان و حمایت نهادهای ذیربط روزی به آن جامه عمل بپوشانیم.
طرح نقشه ادبی ایران در رسانه ها
نقشه ادبی
در حال حاضر پروژه نقشه ادبی ایران نیازمند برخی بهبود های فنی به شرح زیر است:
- روابط سلسله مراتبی (نویسنده، کتاب، نقل قول)
- روابط چند به چند (اختصاص نقل قولها به مکانها)
برای اعمال این تغییرات، منتظر نهایی شدن پلاگینهای مربوطه توسط WordPress Toolset (این پست و این پست را نگاه کنید). همچنین با توجه به پیشرفت پروژه Layout در دروپال ۸.۶ (این پست را نگاه کنید)، ممکن است سیستم مدیریت محتوای دروپال برای این سایت انتخاب گردد.